Daniel Seifert Reichel

Toronto jako "RaptorsTown"? Ale kdeže. Tohle město patří stále NHL

12. 12. 2014 22:00:44
Je to něco jako šíření poplašné zprávy. Redaktor MF DNES Miroslav Němý vypustil do éteru na začátku prosince článek (přečíst si jej můžete zde), který vytváří naprosto klamný dojem o sportovním prostředí v Torontu. Používaje věty jako „na místo lokální jedničky se pomalu derou basketbalisté Raptors“ či „hokej se musí rvát o roli jedničky“, naprosto rezignoval na poctivou žurnalistiku ověřující si fakta.

Jako hlavní zdroj své domněnky uvádí počet „facebookových liků“, jenž je u Raptors (NBA) vyšší než u Maple Leafs (NHL). Pomineme-li skutečnost, že Facebook již v zámoří ztratil svou pozici hlavní sociální sítě a tudíž nemůže být vnímán jako objektivní měřítko oblíbenosti, je důležité si uvědomit, že celosvětově se NBA těší mnohem masivnější popularitě než NHL. Raptors získávají kvanta příznivců i v Evropě a Asii, především pak v Číně, a dostávají se tak do pozice celku, o který je „venku“ větší zájem, než kterému se těší doma (viz LA Galaxy).

Nepřehlédněte: Světová série opět nelákala. Baseball má v USA vážný problém.

Článek Miroslava Němce má bezesporu kořeny v jejich herním úspěchu, jenž se přirozeně promítá i do narůstající TV sledovanosti. Na kabelové stanici TSN letos zaznamenali o klání Raptors o 137 % větší zájem než loni. Průměrná sledovanost zápasů nejseverněji lokalizovaného týmu NBA tak v Kanadě dosahuje 346 tis. diváků. Pro srovnání, tradiční (a chce se napsat také legendární) sobotní pořad Hockey Night In Canada, jenž v rámci svého vysílání takřka nikdy neopomene zařadit utkání Maple Leafs, si každou sobotu naladí pravidelně přes 2 mil. diváků! Takovéto sledovanosti by žádná stanice nedosáhla bez mohutného zájmu největší kanadské aglomerace, tedy GTA (Greater Toronto Area).


Raptors po loňské úspěšné sezóně fanouškovská základna narostla, v Torontu ale stále vládne hokej a baseball / rantsports.com

Lichost teze představující basketbalový tým jako adepta na torontskou sportovní jedničku podtrhuje také oblíbenost dalších tamních klubů. Mnohem větší pozornosti než Raptors se těší nejen baseballoví Blue Jays (MLB), ale také fotbaloví Argonauts (CFL). A aby toho nebylo málo, musí se NBA v Kanadě sklánět dokonce i před curlingem. Páteční basketbalový šlágr, v němž se proti Raptors postavil LeBron James (Cavaliers) si naladilo 394 tis. diváků. Ženský curling si pak o témže víkendu nenechalo ujít 435 tis. diváků. Ještě stále si myslíte, že jsou hráči NBA novými miláčky Kanaďanů?

Ano, Toronto je z hlediska demografického složení nesmírně pestrým městem. Vysoký podíl přistěhovalců ze zemí bez hokejové kultury pozici Maple Leafs mírně podrývá, to však nic nemění na tom, že se v současnosti v nejlidnatějším kanadském městě žádná sportovní revoluce, ba ani evoluce, nekoná. Během loňského úspěšného tažení v play-off NBA nedokázali Raptors ani jednou atakovat miliónovou hranici TV sledovanosti. Na druhou stranu, 7. utkání čtvrtfinále Východní konference 2013 mezi Bruins a Leafs sledovalo 5.1 mil. Kanaďanů. Pro mnoho obyvatel Toronta totiž v otázce vztahu k Maple Leafs stále platí následující: ''This is our team, this is what we live, this is what we breathe.“

Článek byl již publikován na sportovním portále USAsports.cz.

USAsports - postřehy a zajímavosti, o kterých se jinde nedočtete. Vtáhneme vás do zákulisí severoamerických sportů.

Autor: Daniel Seifert Reichel | karma: 6.98 | přečteno: 275 ×
Poslední články autora