Daniel Seifert Reichel

Robert Záruba: MLB bych komentoval rád, finančně na to ale nemáme

8. 11. 2014 19:00:35
Přes studium na Fakultě žurnalistiky UK v Praze, externí spolupráci s Českou televizí a vedoucí funkci v Redakci sportu se dostal až na pozici nejznámějšího a nejoblíbenějšího českého sportovního komentátora. Jeho kariéra bývá spojována převážně s hokejem, Robert Záruba se ale profesně věnuje mj. také baseballu, sportovnímu odvětví, které u nás patří k těm menším a nepříliš rozšířeným. Naposledy se sportu Yankeeů důkladně věnoval během nedávného evropského šampionátu, jenž se větším dílem konal v České republice (Ostrava, Blansko, Brno, Třebíč). S ikonou naší sportovní žurnalistiky jsme si povídali nejen o evropském baseballu a jeho nešvarech v českém prostředí, ale také o možnosti návratu MLB na obrazovky ČT.

HODNĚ DIVÁKŮ, PRO KTERÉ JSTE OBLÍBENÝM SPORTOVNÍM KOMENTÁTOREM, POSTŘEHLO, ŽE VAŠÍM OBLÍBENÝM TÝMEM NHL JSOU MONTREAL CANADIENS. MÁ ROBERT ZÁRUBA SVŮJ OBLÍBENÝ CELEK TAKÉ V MLB?

Dříve to byli asi Montreal Expos. Jenže, jak jsem zámořské dění nesledoval úplně pozorně, tak mi uniklo, že už nejsou v soutěži (směje se; klub se po sezóně 2004 stěhoval do Washingtonu – pozn. USAsports). Potom jsem měl ještě vždy rád California Angels, dnešní Los Angeles Angels.

PŘEDPOKLÁDÁM, ŽE ZÁPAS MLB JSTE UŽ NAVŠTÍVIL. JAK SE VÁM LÍBILA ATMOSFÉRA BĚHEM UTKÁNÍ? MNOHO EVROPANŮ BÝVÁ ZASKOČENO ABSENCÍ VÝRAZNĚJŠÍHO FANDĚNÍ.

Američané vnímají fandění jinak než my. U nás je fandění spojené s hlasitým projevem a křikem. V zámoří se naopak jedná o ocenění výkonu týmu. Pro ně se jedná o zábavu, u nás je fandění chápáno jako podpora.

Expos se v r. 2004 stěhovali do hlavního města USA. V Kanadě v současnosti působí pouze jeden klub MLB - Toronto Blue Jays

MÁLO LIDÍ, I Z TĚCH, KTEŘÍ SI VÁS VÁŽÍ, VÍ, ŽE KOMENTUJETE TAKÉ BASEBALL. A NEJEN TATO SKUPINA VAŠICH PŘÍZNIVCŮ BY BYLA PŘEKVAPENÁ TÍM, ŽE JSTE NEDÁVNO PROHLÁSIL, ŽE SPORTY, KTERÉ KOMENTUJETE, SPOJUJE RYCHLOST A DYNAMIČNOST. JAK BYSTE ČECHOVI, NAVYKLÉMU NA DVĚ BRANKY A GÓLY, V PÁR VĚTÁCH NASTÍNIL, V ČEM JE BASEBALL RYCHLÝM A DYNAMICKÝM SPORTEM?

Chápu, kam míříte. Ale už jenom tím, jakou rychlostí letí míč, je ta hra rychlá. I pálkař se musí rychle rozhodnout, jestli míč, který k němu letí, odpálí nebo ne, a na to má opravdu jen zlomek sekundy. V baseballu obecně tedy hraje postřeh daleko větší roli než v naší nejrychlejší kolektivní hře, kde je důležitý zejména u brankáře. V baseballu ale hraje významnou roli u pálkaře, chytače a potom u každého dalšího hráče v poli. Rychlost tedy spočívá v časovém nároku na moment rozhodnutí: teď se musím rozhodnout, odpálím – neodpálím, poběžím – nepoběžím. On to dobře vystihl Hemingway, když řekl, že se jedná o nejrychlejší šachy na světě, jelikož musíte při té rychlosti ještě myslet. Bez toho se baseball na slušné úrovni nedá hrát. V tom spočívá i jeho výjimečnost.

PŘESTO, KDYŽ SE BAVÍM S LIDMI OD BASEBALLU, AŤ UŽ FUNKCIONÁŘI NEBO FANOUŠKY, TAK JSOU OHLEDNĚ BUDOUCNOSTI SVÉHO SPORTU V ČR POMĚRNĚ SKEPTIČTÍ. A TO JE VELKÝ ROZDÍL OPROTI LIDEM OKOLO AMERICKÉHO FOTBALU, KTEŘÍ SE PŘI PODOBNÉ OTÁZCE ROZZÁŘÍ A ZAČNOU IHNED MLUVIT O VELKÉM PROGRESU, KTERÝ AMERICKÝ FOTBAL BĚHEM POSLEDNÍCH 10 – 15 LET U NÁS UDĚLAL. MÁ DLE VÁS V ČR BASEBALL POTENCIÁL?

Osobně mám jiné zkušenosti a od lidí z baseballu cítím značný optimismus, jelikož jsme začali sklízet plody práce s mládeží a ČR má vynikající mládežnické týmy, které v posledních letech pravidelně vyhrávají mezinárodní turnaje. Čekám jenom na to, kdy tady vyroste z té velice uzounké základny někdo, kdo bude hrát profesionální baseball v Americe. Nejen, že podepíše smlouvu, ale že tam bude skutečně hrát na té nejvyšší možné úrovni. To bude pro baseball tady veliký průlom. Dokonce bych řekl, že do budoucna má u nás baseball nadějnější vyhlídky než vámi zmiňovaný americký fotbal, který vnímám jako naprosto uzavřenou komunitu zahleděnou do sebe.

NEŠKODÍ BASEBALLU V ČR SILNÉ POSTAVENÍ SOFTBALLU, KTERÝ MŮŽE BÝT VNÍMÁN JAKO JEHO KONKURENT?

Určitě ne. Tyhle dva sporty se navzájem nepotírají, ale naopak doplňují. Spíše je to ku prospěchu věci, a to hlavně v těch městech, kde není místo na hřiště pro baseball, ale je tam prostor pro hřiště softballové, které se dá postavit na kdejaké louce.

Mezery spíše vidím v aktuální propagaci baseballu, na druhou stranu si všímám, jak je ten sport aktivní v přísunu zahraničních trenérů, v organizaci různých klinik apod. Baseball si racionálně uvědomil své místo a ví, že nikdy nebude atakovat popularitu těch úplně nejoblíbenějších her. On je to přitom ideální sport pro současnou počítačovou generaci, protože nabízí uplatnění všem dětem, bez ohledu na to, zda bude kluk tlustý nebo malý a takhle bych mohl pokračovat. V tomhle je baseball demokratičtější, jelikož nemusíte mít velkou muskulaturu, a přesto se v něm můžete prosadit.

BASEBALL NEBYL ZA MINULÉHO REŽIMU I PŘES SVŮJ PŮVOD NIJAK VÝRAZNĚ UTLAČOVANÝ...

...(skočí do řeči) No byl. Z vyprávění jsem slyšel o honění po Letenské pláni a vím, že kluci se tehdy museli pořád zaštiťovat tím, že se baseball hraje i na Kubě. Ten sport neměl úplně na růžích ustláno.

TA OTÁZKA SMĚŘOVALA K TOMU, JAK JSTE SE ZA MINULÉHO REŽIMU K TOMUTO SPORTU DOSTAL. JESTLIŽE SE V DNEŠNÍ DOBĚ JEDNÁ O MINORITNÍ SPORT, TAK PŘED LISTOPADEM BYLA JEHO POZICE U NÁS JEŠTĚ SLABŠÍ.

Na atletice jsme hráli jako doplňkový sport pasáka (pálkovací hra podobná baseballu – pozn. USAsports). To byl můj první kontakt. Potom jsem měl na gymnáziu spolužáka Michala Jasenského, který hrál nejdřív softball, a zrovna v té době přecházel k baseballu. Ten mě přivedl do toho prostředí a již na střední škole jsem se snažil prorazit nějakými články o baseballu do tehdejších časopisů, ale šlo to také ztuha. Pozice toho sportu skutečně nebyla nejsnadnější.

PATŘÍ K VAŠIM PROFESNÍM CÍLŮM OPĚT KOMENTOVAT MAJOR LEAGUE BASEBALL?

V tomto směru nejsou sny až tak podstatné. Důležité je sestavit pro daný sport smysluplný program, který by jej prezentoval. Což pro nás znamená vysílat to nejlepší z našeho baseballu, Major League je něco navíc. Velký problém představuje časový posun, který práva na tuhle soutěž značně znehodnocuje. Živě ji můžete sledovat jen v noci nebo odpoledne během víkendu, což představuje problém, jelikož tyto dny bývají programově nabité českému divákovi bližšími sporty.

Major League jsem komentoval v 90. letech a nesmírně mě to bavilo, takže kdyby se tato možnost naskytla znovu, využil bych ji. Určitě bych ji ale tentokrát nekomentoval sám, ale dělali bychom to ve větším počtu lidí.

V USA je Major League Baseball považována za druhou nejoblíbenejší sportovní soutěž, v ČR se ale přílišné pozornosti netěší

NYNÍ, KDYŽ MLUVÍTE O VĚTŠÍM POČTU LIDÍ, MĚ NAPADÁ, ZDA BY BYLA REDAKCE SPORTU ČT VŮBEC SCHOPNÁ SESTAVIT ŠIRŠÍ TÝM PRO NATOLIK MINORITNÍ SPORT.

(Úsměv) No právě, to je na tom to zvláštní, protože baseball tady má docela dost příznivců, kteří se o něj zajímají. V redakci máme, byť externě, Jakuba Staříka, který hrál softball a nyní ho trénuje a občas mě střídá při komentování baseballu. A ten by to zvládl perfektně, jelikož hře dokonale rozumí. Michal Dusík trénoval baseball v žákovských kategoriích, takže má také přehled. Baseballem se tady obecně zaobíralo ještě okolo čtyř až pěti lidí, kteří by se do toho byli schopni po nějaké přípravě taky dostat. Z tohohle bych teda strach rozhodně neměl.

A JE DO BUDOUCNA, V HORIZONTU PŘIBLIŽNĚ 10 LET REÁLNÉ, ŽE SE MLB NA ČESKÉ TELEVIZI OPĚT OBJEVÍ?

To si myslím, že se nedá odhadovat na tak dlouhou dobu. Zhruba dva roky zpátky zde byly pokusy a octli jsme v jednání, ale Major League má jiné představy o tom, jak moc populární zde tenhle sport je, a tomu odpovídala i cena práv, která nám připadala naprosto nesmyslná. Bez ohledu na to, kolik lidí by se na to dívalo, by to byly vyhozené peníze. Do toho jsme se jednoduše neodvážili jít.

VÝZNAMNOU UDÁLOSTÍ PRO BASEBALL BYL NEDÁVNÝ EVROPSKÝ ŠAMPIONÁT, KTERÝ SE ODEHRÁVAL PŘEVÁŽNĚ V ČR. BOHUŽEL S VELKOU KAŇKOU NA KRÁSE. NEZKLAMALY VÁS DIVÁCKÉ NÁVŠTĚVY, KTERÉ ČASTO NEBYLY SCHOPNY VYTVOŘIT DŮSTOJNOU KULISU?

Tohle bylo naší vinou. Musím to ale vzít zeširoka. Aby bylo možné tento turnaj pořádat, tak bylo nutné odvysílat některá utkání v televizi, aby se tam mohli prezentovat sponzoři a aby mělo vysílání smysl, dávali jsme přenosy živě. Baseball se musel přizpůsobit ostatnímu programu na ČT Sport a tím pádem šly přenosy ve velmi neatraktivních časech, které jsou pro běžné lidi, co se týče návštěvy sportovních zápasů, nepřístupné. Jiná možnost ale nebyla. Večerní časy jsou již dopředu rozebrané a jednoduše platí, že vyšší bere.

V tomto směru musím vyzdvihnout přístup některých sportů, které jsou schopné na tohle reagovat. Kupříkladu florbal na náš popud přesunul mistrovství světa z naprosto zoufale termínově plného května na prosinec. Tohle jsme navrhovali i baseballistům, ale Evropská baseballová federace je totálně zacementovaná, a nechtěla ze svých pozic ustoupit. Přitom je září hned po květnu programově nejnabitější měsíc.

baseball tribuny

Při domácím evropském šampionátu zely tribuny často prázdnotou, Ostrava / Foto USAsports

NABÍZÍ SE SROVNÁNÍ S NEDÁVNÝM POSLEDNÍM PŘÍPRAVNÝM UTKÁNÍM ČESKÝCH BASKETBALISTEK PŘED MISTROVSTVÍM SVĚTA. REKLAMU NA ZÁPAS ČR – USA JSTE VIDĚL PO CELÉ PRAZE. NAOPAK, KDYBYCH NEBYL ZAINTERESOVANÝ DO BASEBALLU, TAK SI PRAVDĚPODOBNĚ ANI NEVŠIMNU, ŽE SE KUPŘÍKLADU V OSTRAVĚ KONÁ VÝZNAMNÝ MEZINÁRODNÍ TURNAJ. NESELHALA PROPAGACE?

Propagace byla výrazně slabší než v r. 2005 (v ČR se konalo mistrovství Evropy – pozn. USAsports), kdy se na tom tehdy opravdu tvrdě pracovalo. Bylo k vidění hodně poutačů a tak dále. Letos na to peníze očividně nebyly. Je vidět, že baseball má do kapsy hlouběji.

TY PRÁZDNÉ TRIBUNY VYVOLÁVALY DOJEM, ŽE I KDYBY ČEŠTÍ HRÁČI MISTROVSTVÍ VYHRÁLI, ČESKOU VEŘEJNOSTÍ TO VÝRAZNĚ NEHNE.

To bych netvrdil. Kdybychom se dostali do finále, tak jsme byli připraveni udělat určité programové změny, a asi bychom jej hráli živě. Jakmile máte úspěch českého sportu, tak se výrazně zvedá zájem a sledovanost. To máme vyzkoušené z mnoha dalších sportů. Česká stopa je u nás klíčovou motivací lidí dívat se.

MEZI MALÝMI BASEBALLISTY JE VELMI POPULÁRNÍ FILM MAJOR LEAGUE, KTERÝ BYL V ČR DISTRIBUOVÁN POD NÁZVEM PRVNÍ LIGA. MÁTE I VY SVŮJ OBLÍBENÝ SNÍMEK S BASEBALLOVOU TEMATIKOU?

Mám. U nás se hrál pod názvem Hra snů. Kevin Costner v něm hraje nadhazovače Billyho Chapella. Je to takový pohádkový příběh, ale mně se velmi líbí reálně nasnímané situace z baseballového zápasu. To je totiž velký problém filmů o sportu, které většinou vyznívají trapně. Což není tento případ.

Na to, kolika velkými sportovními úspěchy se u nás můžeme chlubit, tak opravdu nemáme vyloženě dobrý film se sportovní tematikou, který by daný sport popisoval věrohodně, abyste se tomu nemusel smát. Jediný dobrý český sportovní film, na který si vzpomínám, se jmenuje Stupně poražených a vypráví o moderních pětibojařích. Byl natočený ještě za totality a velmi kriticky nahlíží na prostředí ČSTV. Podle mě je to pořád nedoceněné umělecké dílo.

ROBERT ZÁRUBA POHLEDEM ŠÉFREDAKTORA DANIELA REICHLA:

Přivítá vás letmým pohledem a ihned začne kvitovat s hledáním místa na rozhovor, poté se ale usadí, dopije plechovku od Coca-Coly, rozpovídá se a vy ihned cítíte, že mluvíte s velikým profesionálem. Pozorně si hlídá každou svou větu a snaží se vyvarovat faktickým chybám. Dopustí-li se jí, okamžitě ji opraví. V žádném případě ale nepůsobí dojmem suchara. Dokáže si s vámi povídat i o oblíbených filmech a mimo záznam vám poví své nejoblíbenější české horory.

Těžko říct, zda si uvědomuje, že se jeho hlášky z hokejových zápasů zapsaly do historie českého sportu stejně nesmazatelně jako Jágrovy výstavní góly. Pokud ano, nedává to na sobě znát a rozhovor s ním probíhá ve velmi příjemné atmosféře. Uběhne 40 minut a Robert Záruba opět chvátá, čekají další zájemci...

Rozhovor vyšel na sportovním portálu USAsports.cz.

Autor je šéfredaktorem USAsports.cz

USAsports - vtáhneme vás do světa severoamerických sportů! NHL, NBA, NFL, MLB, ale také lakros či MLS. Buďte s námi v obraze.

Autor: Daniel Seifert Reichel | karma: 8.24 | přečteno: 970 ×
Poslední články autora